Internationale FAI brevetten (COP)

Naast de brevetten en bevoegdheden die nationaal door de KNVvL worden uitgegeven, en die internationaal erkend zijn, geeft de Fédération Internationale Aéronautique (FAI) via de bij haar aangesloten springorganisaties internationale brevetten uit. Deze brevetten heten officieel Certificates of Proficiency (COP). De brevetten structuur van de KNVvL is direct afgeleid van die van de FAI. Beide hebben vier brevetten (A, B, C, D) waaraan dezelfde praktijkeise zijn gekoppeld.

Reis en spring je veel internationaal, dan kan het handig zijn om naast je KNVvL brevet een COP te hebben. Zeker in die landen waar niet veel Nederlanders komen. Het COP bestaat uit een lichtblauw brevet met een uniek nummer waar je persoonlijke gegevens en een pasfoto op komen, alsmede per brevet een sticker. Het A-brevet is geel, B-brevet blauw, C-brevet groen en D-brevet rood. De kosten van het brevet bedragen € 10, een sticker kost € 2,50.

Een COP wordt alléén verstrekt als je een corresponderend KNVvL brevet hebt, óf als je aantoonbaar aan de praktische eisen van een COP voldoet. Je kan dus b.v. bij de KNVvL een COP C aanvragen als je een buitenlands C-brevet bezit met exact dezelfde (of meer) praktijkeisen. Echter, met een niet door de KNVvL uitgegeven COP C kun je geen KNVvL C-brevet aanvragen, dit omdat de eisen van een KNVvL C-brevet zwaarder zijn dan een FAI COP C. 

Om een KNVvL COP te verkrijgen dien je het corresponderende bedrag over te maken naar IBAN NL78 INGB 0000179618 van de KNVvL o.v.v. "para FAI brevet". Tevens dien je een recente pasfoto op te sturen. Als beide zaken ontvangen zijn wordt het COP je toegestuurd. De kosten zijn dus als volgt:

 • Eerste FAI brevet (COP + 1 brevet sticker): € 12,50. 
 • Elke volgende brevet sticker: € 2,50
 • Voorbeelden:
  • FAI COP A: € 12,50
  • FAI COP B: € 15,00
  • FAI COP C: € 17,50
  • FAI COP D: € 20,00

voor verdere informatie over de FAI brevetten wordt verwezen naar de FAI website