Indoor Skydiving - windtunnel

Sinds 2014 heeft de IPC Indoor Skydiving als officiĆ«le wedstrijddiscipline toegevoegd, in de events formatiespringen (FS4) en artistics (freestyle en freeflying). Indoor skydiving vindt plaats in windtunnels. Windtunnels vormen tegenwoordig ook een onontbeerlijk trainingsmiddel voor de diverse vrijeval disciplines binnen het parachutespringen. Een windtunnel is kort gezegd een ruimte waar een hele sterke propeller in ligt. Deze is zo sterk dat het zo hard waait dat je op de lucht kunt vliegen. De snelheid van de propeller kan gevarieerd worden, en dus ook de snelheid van de wind.

De windtunnel geeft de mogelijkheid aan parachutespringers om te kunnen trainen zonder afhankelijk te zijn van het weer. Daarnaast kan men zich in de tunnel veel meer op de details van het vliegen richten dan in vrije val. Om die redenen maken veel teams en individuen gebruik van een tunnel en van gespecialiseerde tunnelcoaches. De disciplines die het meeste in de tunnel geoefend worden zijn formatiespringen en freeflying. Hoewel de tunnel een belangrijke aanvulling is op de training, is het niet hetzelfde als vliegen in vrije val. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de exit uit een vliegtuig, waarbij er minder wind is dan tijdens de vrije val zelf. Een optimale training bestaat dan ook uit veel parachutesprongen maken, aangevuld met "tunnelen".

Het vliegen in een tunnel is aan condities onderhevig. Immers, je vliegt in een afgeschermde ruimte en je kunt jezelf pijn doen als je tegen de wand aan vliegt. Gelukkig zijn er tunnelmarshalls die je begeleiden gedurende je eerste keren in de tunnel. De propeller is uiteraard afgeschermd van de vliegers, zodat je hier niet mee in aanraking kunt komen.

De tunnel is geschikt voor beginnende springers, ervaren springers en mensen die nog helemaal niet begonnen zijn met springen. Beginners kunnen hun basis vrije val vaardigheden, zoals op de plek vliegen, verplaatsen en draaien, oefenen. Ervaren springers kunnen deze oefeningen verder perfectioneren of met meerdere mensen tegelijk wedstrijdoefeningen doen.

Er zijn wereldwijd diverse windtunnels gebouwd. Sinds december 2006 is er een windtunnel te Roosendaal en per april 2017 een te Utrecht. Die laatste met dubbele tunnel in het gebouw.