Springmateriaal vervoeren

Het vervoeren van een parachute in een vliegtuig kan op twee manieren: als checked-in luggage of als handbagage. Check je je parachute in, zorg er dan voor dat je AAD uit staat. Verder is er niets aan de hand (er van uitgaande dat je parachute aankomt op de plaats van bestemming) Wil je je parachute als handbagage meenemen dan moet je AAD uit staan, én het verdient aanbeveling om informatie over je AAD bij je te hebben. De twee grootste fabrikanten van AAD's, Airtec voor de Cypres AAD en Advanced Aerospace Designs voor de Vigil AAD hebben hier specifieke informatie over. 

In het geval dat een airport official je parachute toch open wil maken voor een controle blijf dan - als het kan - in de buurt om aanwijzingen te geven. Zorg ook dat je een gearbag bij je hebt, een ongevouwen parachute is erg lastig reizen. Ook is het verstandig om zaken als loodvestjes (waar een scan niet doorheen kan kijken) en hookknives bij de checked-in luggage te stoppen. 

Reis je naar Amerika, dan moet je nog meer opletten. Op de site van de USPA staat een artikel dat rigs zowel met als zonder automatische opener (AAD) officieel geaccepteerd zijn als bagage. Ze mogen ingecheckt of met de handbagage meegenomen worden. Dit betekent echter niet dat je je rig nooit open hoeft te maken. Wanneer een douanier het rig verdacht vindt, mag hij eisen dat het deze opengemaakt wordt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er bepaalde stoffen zich op het rig bevinden die de explosieven opsporingssystemen af laten gaan. De USPA adviseert om een half uur extra de tijd te nemen om een rig in te checken. Mocht een douanier het rig open willen maken, dan heb je de mogelijkheid om er bij te blijven. Op de site van de TSA (de Amerikaanse douane) staat een artikel (kijk onder [top]traveller information/[links]travelling with special items/[rechts]parachutes) Het is aan te raden een uitdraai van beide artikelen te maken en deze mee te nemen op reis. Mocht er dan een medewerker van de TSA niet precies weten hoe hij de gear moet behandelen, dan kun je dit hem zelf laten lezen.