Conventionele opleiding

Beelden zeggen meer dan woorden. Achter deze link zit een film met uitleg van deze opleidingsmethode, met interviews van de instructeur, de leerlingen en hun ervaringen, dit alles voorzien van mooie beelden. 

De conventionele static-line (SL) opleiding is de meest populaire opleiding. Je begint met een tot anderhalve dag grondopleiding die je afsluit met een harnastest. Dit is een soort examen waaruit blijkt of je de stof goed begrepen hebt en of je er klaar voor bent om te gaan parachutespringen. Bij goed weer ga je zo snel mogelijk na het afronden van de grondopleiding springen. De parachutes die voor deze opleiding gebruikt worden zijn zo gemaakt dat zodra je het vliegtuig verlaat de parachute automatisch wordt opengetrokken.

Bij alle centra in Nederland wordt gebruik gemaakt van square parachutes. Dit zijn rechthoekige parachutes die je kunt sturen en remmen, zodat je ze, na enige oefening, comfortabel zacht kunt landen. Bij paracentrum Teuge en bij Parachute Group Holland is het ook nog mogelijk om een ronde bol opleiding te doen. De parachutes die bij deze opleiding gebruikt worden zijn rond en zijn veel minder goed te besturen dan de square parachutes.

Militairen die de conventionele opleiding hebben afgerond en 5 sprongen met automatische opening hebben gemaakt, komen in aanmerking voor een militaire wing. 

Als je na de grondopleiding 5 static-line sprongen hebt gemaakt ben je AO gegradueerd en kun je aan de vrije val beginnen. Uiteraard mag dit alleen als je hier klaar voor bent. Het opleidingspakket bestaat uit de grondopleiding, gebruik van materiaal, een collectieve secundaire WA-verzekering, aspirant lidmaatschap van de afdeling parachutespringen en een tot vijf sprongen.