Voorvalmeldingen

KLIK HIER OM EEN VOORVAL TE MELDEN

De veiligheid in de sport is iets wat ons allemaal aangaat. Parachutespringen is nu eenmaal een risicosport. We kunnen de risico’s wel tot een minimum beperken! Dat kunnen we alleen doen door samen actief te werken aan onze veiligheid.

Hoe kun jij bijdragen?

Ook jij zult wel eens onveilige situaties meemaken tijdens het springen. Dit kan variëren van het ongewenst te dicht in de buurt komen van een andere springer tot het moeten gebruiken van je reserveparachute. Zo’n onverwachte situatie waarbij schade of een blessure is ontstaan of had kunnen ontstaan noemen we een ‘Voorval’. Er kunnen verschillende redenen zijn die zorgen voor het ontstaan van zo’n voorval. Als afdeling en springgemeenschap in Nederland willen we graag leren van die voorvallen om deze in de toekomst te kunnen voorkomen. Zo lijkt de storing van jouw parachute domme pech, maar als nog 50 andere springers dezelfde storing melden met een zelfde parachute moeten we misschien naar het materiaal kijken. 

Melden van een voorval

De details van het voorval, het ontstaan van en de manier om dit voorval in de toekomst te kunnen voorkomen kun je melden in het digitale Voorvalmeldingsformulier op deze pagina. Sommige - vaak complexere - voorvallen vereisen nadere analyse en aanvullend onderzoek door de VC of door de Veiligheidsmanager op je centrum, andere voorvallen slaan we enkel op voor trendanalyse. Zo is het vaak niet noodzakelijk om uitvoerig onderzoek te doen naar een voorval waarbij een twist heeft geresulteerd in een reserveprocedure. De VC geeft jaarlijkse een samenvatting van de voorvallen en trends in springend Nederland en de genomen maatregelen om de sport veiliger te maken. Deze samenvatting staat in het Springtechnisch Jaarverslag.

De door jou opgegeven informatie wordt - uiteraard - vertrouwelijk behandeld en niet met derden gedeeld. Meer informatie over het omgaan met deze vertrouwelijke informatie kun je vinden in het Privacy Statement VC.

Wist je dat…?

Voorval meldingen en  analyse maar een deel zijn van ons Veiligheid Management Systeem? Meer informatie kun je vinden in het handboek Veiligheid Management.