Titel:Sport
Sport

Parachutespringen is een sport. Sport is onderverdeeld in breedtesport en topsport. Derhalve is het ook een wedstrijdsport, zie hier de link naar de wedstrijdkalender

In Nederland kun je dan ook deelnemen aan een grote hoeveelheid wedstrijden in de diverse sportdisciplines. De meeste Nederlandse paraclubs en  paracentra hebben hun eigen clubwedstrijden en open wedstrijden. Deze zijn bedoeld voor de recreatieve sporters (breedtesport) Daarnaast zijn er voor de topsporters een aantal nationale wedstrijden, zoals de selectiewedstrijden en de (open) Nederlandse Kampioenschappen Parachutespringen (NKP). Op de wedstrijdkalender kun je precies zien wanneer welke wedstrijden gehouden worden. 

De sportcommissie ondersteunt nationale sportevenementen en recordpogingen. Organisatoren kunnen een aanvraag doen via deze pagina

Sportinformatie is te vinden over het NKP, de nationale recordsNederlanders in international records, en de podiumplaatsen die Nederlandse teams hebben behaald op internationale wedstrijden zoals EK's, Worldcups en WK's.

Verdere info gaat over de nationale selectie, waaronder de regeling deelname internationale wedstrijden en de vergoedingen topsport die daarbij horen, het gebruik van KNVvL kleding en het nationaal dopingbeleid. Selectieleden kunnen onderworpen worden aan dopingcontroles door de Dopingautoriteit. Op internationale wedstrijden kunnen zij gecontroleerd worden door de FAI en/of de WADA. 

Paraclubs en paracentra kunnen voor de uitvoering van wedstrijden gebruik maken van de wedstrijdapparatuur van de afdeling (electronische jureringsapparatuur (Intime), PA-set (Texair + kussen). Hiervoor bestaat een regeling apparatuur met daarbij een aanvraagformulier.

Voor het internationale sportspeelveld kun je terecht op de website van de International Skydiving Commissie (ISC), worldskydiving. Hier staan wedstrijdverslagen en - uitslagen op. De internationale records staan op de website van de Fédération Aéronautique Internationale, de overkoepelende bond voor luchtsporten wereldwijd.


Afkomstig van www.parachute.nl