Titel:Precisiespringen
Precisiespringen

Bij precisiespringen is het de bedoeling dat deelnemers zo dicht mogelijk op een doel landen. De officiële internationale term voor precisiespringen is accuracy landing, de meest gebruikte afkorting is PA (Précision d'Atterrissage). De resultaten worden gemeten met behulp van een elektronische schijf en worden direct doorgestuurd naar een computer waarin het klassement wordt bijgehouden. 

Een team bestaat uit 5 springers of springsters, die in één zogenaamde jumprun afspringen vanaf 3500 voet. De parachute is in verhouding met andere disciplines gemiddeld erg groot en vliegt slechts langzaam vooruit. Door de grootte is de parachute bij deze lagere vliegsnelheden nog goed te besturen. 

De wedstrijd wordt versprongen over 10 ronden. Alle ronden tellen mee voor het individuele resultaat, maar alleen de eerste 8 ronden tellen mee voor het teamresultaat. Hiervoor wordt per ronde de slechtste score weggestreept, zodat het teamresultaat altijd uit 4 scores bestaat. Er worden verschillende klassementen opgesteld voor mannen, vrouwen en junioren.  

Het aantal deelnemende landen is bij deze discipline altijd hoog geweest doordat dit het zogenaamde klassieke onderdeel betreft. Dit onderdeel werd en wordt met name intensief beoefend in de (voormalige) Oostbloklanden. Deze landen zijn dan ook traditioneel altijd sterk vertegenwoordigd op EK’s en WK’s.

 

 


Afkomstig van www.parachute.nl