Titel:Canopy Piloting
Canopy piloting

Bij het nieuwste wedstrijdonderdeel binnen het parachutespringen, Canopy Piloting (swoop), is het de bedoeling met kleine, snelle parachutes over verschillende parkoersen op de grond te vliegen. Er zijn parkoersen voor snelheid, afstand en precisielandingen. Alle resultaten zijn op individuele basis, er is geen aparte mannen of vrouwen categorie.

Bij alle onderdelen wordt de start gemeten met behulp van een ‘entry gate’. Dit zijn twee palen op de grond waar, met behulp van lichtmeting en een camera, wordt bekeken of de springer door de gate heen vliegt. Als hij deze mist is zijn resultaat in ieder geval 0. De wedstrijd wordt versprongen over 9 ronden: 3 ronden snelheid, 3 ronden afstand en 3 ronden precisie. Op elk onderdeel kan een medaille worden behaald en ook voor het overall klassement zijn er medailles. 

Bij het onderdeel afstand moet er een zo lang mogelijke afstand worden afgelegd vanaf de entry gate. Bij speed is het de bedoeling over een parcours wat in een bocht ligt zo snel mogelijk tussen een entry en exit gate door te gaan. Bij precisielanden moet de springer nadat hij door de entry gate is gevlogen op een bepaald gebied landen met onderverdelingen in punten per gebied. 

Daarbij is er sinds 2019 een apart onderdeel freestyle, waarbij de springer, al slepend in het water met zijn lichaam bepaalde moves moet uitvoeren. 

Zoals bij alle onderdelen staat veiligheid voorop bij dit onderdeel. Daarom is het gebruik van een vijver verplicht. Mocht het gebeuren dat de springer een inschattingsfout maakt, dan houdt hij hier alleen een nat pak aan over.


Afkomstig van www.parachute.nl