Titel:Koepelformatiespringen
Koepelformatiespringen

Bij de discipline koepelformatiespringen (canopy formation, CF) worden formaties gemaakt onder geopende parachutes. De discipline is op te delen in drie onderdelen: rotatie CF4, sequential CF4 en sequential CF2. Alle onderdelen worden versprongen over acht ronden, waarbij de ronde met het slechtste resultaat vervalt. 

Rotatie betreft het roteren met vier mensen van de bovenste plaats in een formatie van parachutes naar de onderste plaats. Het team heeft hier 1,5 minuut de tijd voor.  

Sequential is een onderdeel met verschillende formaties die per wedstrijd uit de divepool geloot worden. Dit is een verzameling van formaties die onder de parachute gemaakt kunnen worden. De formaties worden jaarlijks vastgesteld en bekendgemaakt aan de koepelformatiespringers. Alleen de volgorde van de formaties staat niet vast. De werktijd is 2,5 minuut voor CF4 en 1 minuut voor CF2. 

De discipline wordt gekenmerkt door een relatief klein aantal deelnemende landen. De belangstelling wereldwijd voor dit onderdeel is wel vrij constant. Voorheen werd koepelformatiespringen in de Aziatische landen veel beoefend door paramilitaire of politionele teams. Dit is echter sterk verminderd, koepelformatie is nu een net als de andere disciplines groot in Rusland, Frankrijk en de VS.   

Nederland heeft bij WK’s al twee maal een derde plaats bij CF behaald (door het team "the Maffia Brothers") en een maal een tweede plaats bij een EK.  

Bij koepelformatie worden ook grootste formaties gemaakt. De springers nemen grips met de benen op de geopende parachute van een springer onder hen. De formatie wordt tegenwoordig in ruitvorm opgebouwd. Het huidige wereldrecord is 100, een indrukwekkende prestatie waar diverse Nederlanders in aanwezig waren. 


Afkomstig van www.parachute.nl