B-brevet

Om het B-brevet te behalen moet je een theorie examen afleggen en aan praktijkeisen voldoen. De leerdoelen van het theorie examen en de praktijkeisen staan beschreven in de BVR bijlage D: Brevetten en Bevoegdhedenreglement. Deze staat op deze pagina.
De praktijkeisen kun je laten aftekenen op het formulier praktijkeisen B-brevet, waarvan de eisen qua sportdisciplines zoals vastgelegd in Bijlage BR B-breveteisen een onderdeel zijn. Voldoe je aan alle eisen dan kun je een afgetekend aanvraagformulier opsturen naar brevet.para(at)knvvl.nl.
Ook dien je de brevetkosten te voldoen, dit moet via deze link

De praktijkeisen bevatten ook tien sprongen, volledig te besteden aan canopy control. Dit zijn sprongen die je maakt om je parachute beter te leren beheersen en te vliegen, zodat je veilig en zacht kunt landen. De afdeling parachutespringen heeft een oefenprogramma canopy control ontwikkeld, welke je hier kunt downloaden. Mocht je behoefte hebben aan meer theoretische informatie, dan kun je de Belgische vertaling van het boek "The book of Canopy control" van Bryan Burke bekijken. 

De leerstof voor het B-brevet uit het handboek sportparachutist en het BVR en BR kun je via deze site downloaden. De kosten voor het brevet staan vermeld in de prijslijst

Als je in het bezit bent van het B-brevet spring je onder eigen verantwoordelijkheid. Je bent niet meer verplicht om een geldige geneeskundige verklaring te hebben. Let op: dit kan in het buitenland nog wél vereist zijn. Daarnaast mag je op kleinere terreinen landen, waardoor je bijvoorbeeld vaker een demonstratiesprong mag maken. Ook mag je (onder voorwaarden volgens het BVR) camerabeelden maken. Met het B-brevet kun je tevens beginnen met het behalen van de hulpinstructiebevoegdheid.