Cypres 2

Datum: 7 februari 2013

Vervangt: n.v.t.

Betreft: CYPRES 2 units gefabriceerd van 02/2009 t/m 12/2012.

Probleem: Een zeldzame situatie die heeft plaatsgevonden waarbij Cypres 2 units die aangezet waren en na een probleemloze "countdown" op nul stonden, niet naar behoren zouden functioneren tijdens de voorgenomen sprong. Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat dit te maken heeft met een  combinatie van een zeer lage luchtvochtigheid en opgebouwde statische electriciteit waarbij de springuitrusting gevouwen c.q. aan blootgesteld is. Cypres 2 units van voor 02/2009 hebben dit probleem niet doordat andere componenten gebruikt zijn tijdens de fabricage. 

Oplossing: Vóór iedere sprong tijdens de pincheck (wanneer de Cypres 2 al aangezet is), één keer op de button clicken. Als het rode LED lampje flitst is de unit bruikbaar voor de voorgenomen sprong. Flitst het lampje niet dan moet deze procedure nog een keer uitgevoerd worden. Als dit nog niet tot resultaat leidt dan is het systeem niet bruikbaar. 

Uitvoering:  Door de gebruiker / instructeur / hulpinstructeur. Vóór iedere sprong tijdens de gearcheck, nadat de Cypres 2 is aangezet.

Noot: Units die niet door deze test heenkomen dienen opgestuurd te worden naar de fabrikant, deze stelt leen units beschikbaar. Tijdens het onderhoud (4 jaartest) worden alle units geupdated zodat dit probleem verholpen wordt. 

Zie het originele Bulletin van Airtec SB 31012013 eng

Verzending: AB, EC/TC, Master Riggers, Senior Riggers, Instructeurs, Secretariaten clubs, i.a.a. redactie SP