08.10.12 04:04 Leeftijd: 12 yrs

Recordpoging van 120.000 ft

 

Na 7 jaar voorbereiding is Felix Baumgartner bijna zo ver: dinsdag gaat hij dan eindelijk van 120.000 ft (36,5 km) springen. Met het Red Bull Stratos Project hoopt Baumgartner vier records te breken: het record voor de hoogste bemande ballonvlucht, de hoogste parachutesprong, de eerste mens in vrije val door de geluidsbarrière en de langste vrije val ooit. Het huidige officiële record voor de hoogste parachutesprong staat op naam van Eugene Andreyev, die op 1 november 1962 nabij Volks (in de toenmalige Sovjet Unie) vanaf 83.523 ft (25,5 km) uit een Volga ballon sprong. Het onofficiële (want nooit bij de FAI aangemeldde) record is van Joseph Kittinger, die op 16 augustus 1960 vanaf 102.800 ft (31,3 km) uit een US Air Force ballon sprong. Daarnaast maakte Kittinger gebruik van een drogue parachute voor stabilisatie en afremming, waardoor het record officieel niet als vrijeval geldt. Baumgartner heeft zo'n drogue parachute wel bij zich, alleen is hij niet van plan deze te gebruiken. Slechts als zijn uitrusting langer dan 6 seconden krachten hoger dan 3,5 G meet wordt deze automatisch geopend. Voor zijn sprong zal Baumgartner gebruik maken van een heliumballon met een klimsnelheid van ongeveer 1,000 ft per minuut. Na iets minder dan 3 uur zal hij op exithoogte zijn, waarna hij na een "clear to jump" van mission control de capsule in een stabiele houding zal verlaten. Tijdens de vrije val zal hij een delta houding aannemen, om stabiel en snel af te dalen. Na ongeveer 40 seconden hoop het team dat hij de geluidsbarrière (1110 km/h) doorbreekt. Terwijl Baumgartner dichter bij de aarde komt wordt de luchtdichtheid weer hoger, waardoor hij af zal remmen tot een normale vrijeval snelheid van 200 km/h. Na 5 minuten en 30 seconden opent hij op 5.000 ft zijn parachute. Meer informatie over de recordpoging is te vinden op de fraai vormgegeven site van het Red Bull Stratos Project: www.redbullstratos.com

In de Sportparachutist besteedden we al eens aandacht aan de recordpoging van Baumgartner, met onder andere een publicatie van James Hayhurst (USPA Director of Competition en als official observer vanuit de FAI betrokken bij het project.) Lees de uitgave hier terug: www.issuu.com/knvvl/docs/sp2012-41-1.

De sprong van Baumgartner zal morgen vanaf 14:00 lokale Nederlandse tijd live te volgen zijn via de site van het Red Bull Stratos Project: www.redbullstratos.com/live/. Naar aanleiding van Baumgartner's project heeft de KNVvL veel contact gehad met de media, verschillende parachutisten met ervaring op het gebied van hoogtesprongen zullen dan ook duiding verzorgen bij onder andere NOS, RTL en SBS6.

HBP