11.10.12 11:46 Leeftijd: 12 yrs

Update Recordsprong Felix Baumgartner

 

Tijdstip:

13:38 (GMT+02:00)

Datum:

11 Oktober 2012

Uitgever:

Red Bull Nederland BV

APS: Zondag nieuwe kans voor Felix Baumgartner

 

Dit is een origineel persbericht.

Felix Baumgartner was onaangenaam verrast toen zijn poging afgelopen dinsdag, om de eerste mens te worden die in vrije val de geluidsbarrière doorbreekt, werd afgelast wegens windstoten rond de top van zijn 850.000 vierkante meter grote ballon. Als het weer het deze keer toelaat, krijgt de Oostenrijker zondag een nieuwe kans om geschiedenis te schrijven als hij met zijn sprong vanaf de stratosfeer vier wereldrecords verbreekt.

Felix Baumgartner zat afgelopen dinsdag nog maar net in zijn ruimtecapsule en was helemaal klaar voor zijn reis naar de grens van de ruimte, toen een stevige wind met windstoten van 40km/u opzette rond de top van zijn 230 meter hoge heliumballon. Het team van Red Bull Stratos zag zich daarop genoodzaakt de poging om 's werelds hoogste (36,6 km) vrije val te maken, af te breken. Ook al was er aan de grond nauwelijks wind op het moment dat Baumgartner zich vastsnoerde in de capsule, met windstoten bij de top van zijn 850.000 kubieke meter grote ballon was het onmogelijk om de missie verder te zetten.

"Toen we rond 11:42 uur de ballon vulden en Felix in de capsule lieten stappen, namen we bij de top van de ballon ineens windsnelheden waar van meer dan 40 km/u", aldus Art Thompson, projectleider van Red Bull Stratos. Hij voegde eraan toe dat de wind de ballon zodanig had gedraaid dat deze het delicate polyethyleen kon beschadigen. "Door de wind werd de betrouwbaarheid van de ballon onzeker en dat is onaanvaardbaar voor een bemande vlucht. We konden niet met zekerheid zeggen wat het effect zou zijn op de lancering. Ons grootste probleem was de wind op 230 meter hoogte." Het mag niet harder waaien dan 5 km/u, anders kan de ballon scheuren op het moment dat deze door het team wordt losgelaten. "We wisten dat we vandaag alleen een kleine kans hadden en die hebben we uiteindelijk niet kunnen benutten", aldus Thompson.

Baumgartner en het Stratos team zijn is al vijf jaar aan het trainen voor de missie die ook moet bijdragen aan onze wetenschappelijke kennis van de stratosfeer en de manier waarop het menselijke lichaam omgaat met de extreme omstandigheden op die enorme hoogte. De 43-jarige atleet van extreme sporten zei dat de beslissing om de missie dinsdag af te blazen hem verraste, maar dat hij optimistisch is over een nieuwe kans om het record te verbreken dat 52 jaar geleden werd gevestigd door Joe Kittinger, toen kolonel bij de Amerikaanse luchtmacht en nu adviseur bij de missie van Red Bull Stratos en mentor van Baumgartner.

"Toen Art zei dat de missie niet doorging, dacht ik dat hij een grapje maakte", aldus Baumgartner. "Volgens mij zat het helemaal goed met de weersomstandigheden. Ik zat in de capsule en wist daardoor natuurlijk niet wat er aan de hand was met de ballon. Ik wil de sprong nog dit jaar maken, we zijn inmiddels al zo ver gekomen. Er is geen weg meer terug. We zijn nu hier, we hebben helium en we zijn helemaal klaar om te starten. Het maakt me helemaal niet uit of de lancering morgen is of volgende maandag."

Don Day, meteoroloog van Red Bull Stratos presenteerde woensdagochtend tijdens een persconferentie de nieuwe weersvoorspellingen. Zondag lijkt het eerstvolgende moment dat de weersomstandigheden ideaal zijn voor de missie.  Kittinger zei: "Bij mij verliep het toen net zoals bij Felix nu. De druk was hetzelfde en ik moest geduld oefenen. Ik moest een keer 30 dagen wachten en kon nooit opstijgen."

http://redbullstratos.com