Freeflying

Freeflying is de meest vrije vorm van parachutespringen. De naam zegt het al. Je kan allerlei oefeningen en posities aannemen in de vrije val, in de 3 dimensies. Er zijn diverse basis posities: head-up, head-down, belly-down, back-down en tracking. Je kan freeflying doen vanaf 2 personen, maar ook met (veel) meer is mogelijk. 

Om freeflying qua beoefening, begeleiding, kennis en veiligheid te bevorderen is door de freeflying community in Nederland een licentiesysteem ingericht. Ook al is het geen formeel KNVvL systeem, de sportcommissie onderkent de doelen, springeisen en vaardigheden en coaching hiervan. Dit systeem wordt dan ook door de sportcommissie ondersteund.

Er zijn licenties voor freeflying (FF), head-up (HU1 en HU2), tracking (TR1 en TR2), head-down (HD1 en HD2) aspirant coach en coach. Zie hiertoe dit document, alsook het overzicht van de licenties met eisen/toelichting en de aftekenlijsten voor de leerling.

Het overzicht van de verstrekte diploma's is hier beschikbaar. Iedere licentie wordt voorzien van een stempel van de coach. 

Bij freeflying in wedstrijdverband doet een team van 3 personen (2 performers en 1 cameraman) hun competitie. Hierbij is naast acrobatiek het teamwerk zeer belangrijk. De exithoogte is 13.000 voet met een werktijd van 45 seconden. De verplichte figuren uit de dive pool worden hier net als bij freestyle skydiving beoordeeld op uitvoering. Dit onderdeel kent geen onderscheid naar geslacht voor de klassering.

Freeflying kent  net als formatiespringen records voor het maken van de grootste formaties. Dit kan in een head-down formatie of in een head-up formatie. Hierbij moet iedere springer vooraf bepaalde grips pakken. Er is een categorie voor Europese en wereldrecords, en voor mannen en vrouwen. Deze zijn te vinden op dit onderdeel van de FAI website.